2014. szeptember 4., csütörtök

Ildi kenyere

 A mennyiségeket az egyik ovis kenyérsütő társam írta le, köszönet érte neki itt is.

360 gramm vegyes tk liszt (rozs & tönköly) és 240 gramm fehér tönköly. Hozzá 40 gramm olívaolaj, púpozott evőkanál barna nádcukor, két szűk teáskanál só, 4 deci víz. És persze 1,5 teáskanál porélesztő, 1 ek citromlé. A 4 dl víz nem szentírás, meg kell nézni, hogy 3 dl után hogy áll, nem ragad-e nagyon, stb, és csak szükség esetén adagolni tovább. A citromlé kiváltható aszkorbinsavval, Ildi fél tk-at írt ehhez a mennyiséghez, én citromlevet használok.Kenyérsütő gépben nekem 1,5 órát dagasztódik, kel. Utána kiveszem, lisztezett deszkán átgyúrom, kenyeret formázok belőle. Én be szoktam vágni a tetejét lágyan, vékonyan, csak 2-3 csíkocskát. Míg a sütő előmelegszik 200 fokra, konyharuhával letakarva pihentetem. 20-25 perc alatt sül meg. Bármilyen magot , reszelt sárgarépát, stb. lehet bele szórni. Sok sikert!

2012. november 18., vasárnap

Erősítő krém

Kis ovisunk méltán kedvenc étele itthon is elkészült. Fogtam 4 db céklát, hámoztam, lereszeltem. Hozzákevertem 3 evőkanál lágy vajat, 2 evőkanál olívaolajat, 1 fej fokhagymát préselve. Sóztam, tettem bele egy evőkanál mézet is. Kenyérre kenve mennyei. A neve pedig onnan ered, hogy mivel nagyon egészséges, sok ilyez esznek az ovisok és az óvónénik meséje szerint ettől majd igazán erősek lesznek.

2010. augusztus 25., szerda

Süti kemény szilvából

A tegnap nálunk vendégeskedő gyerekekkel kiegészült siserahad öntevékenyen leszedte az öreg szilvafánk idei szép termését. Én még vártam volna úgy két hetet, de így legalább épek, szépek a még nem teljesen érett szilvaszemek. És kemények. Ez persze a gyerekeket nem zavarja: boldog-büszkén ropogtatják az egyébként így is meglepően zamatos szemeket. Én pedig sütit ígértem mára. Sütit- kemény szilvából.
Így készült:
25 dkg szilvát magoztam ki, apró darabokra aprítottam a zöldségaprítóban, majd összekevertem egy teáskanál fahéj és két teáskanál barna cukor keverékével.
40 dkg lisztet, 40 dkg olvasztott margarint és 20 dkg barna cukrot összekevertem 10 tojás sárgájával, 2 zacskó sütőporral, végül a 10 tojás fehérjéből felvert habbal. Ezután hozzáadtam a darált szilvát. A legnagyobb tepsimet kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a masszát. 200 fokra előmelegített sütőben fél órát sült.
Mivel vacsorára esszük, tavalyi szilvalekvárba lehet majd tunkolni.

2010. július 19., hétfő

Még mindig cukkini

Merthogy 3 db-ot kaptunk. A középső a péntek esti grillpartin grilleződött. Az utolsó darab pedig egy pompás vendégség meglepetés-étele volt. Kb. 15 perc állt a rendelkezésemre, hogy valami könnyű, nyári, húsmentes ételt összedobjak. Hát ezt csináltam:
Két fej hagymát felcikkelyeztem, 6 gerezd fokhagymát nagyobb darabokra vágtam, majd olívaolajon összepároltam/sütöttem a kockákra vágott cukkinivel. Fűszernek a Kotányi zöldségekhez ajánlott grillfűszerét használtam. A végén még beledobtam 3 karikára vágott paprikát is. Mikor minden puha volt, az egészet összekevertem az előző napról a hűtőben maradt kukoricás barna rizzsel. Szépen tálaltam: mini mozarelákkal, paradicsommal és saját termesztésű ruccolával díszítettem. Hideg kovászos uborkám már csak a korona volt ezen a fenséges ételen.

2010. július 14., szerda

Cukkinis tésztaszósz

Már sok ötletet hallottam a cukkinis tésztaszószra vonatkozóan, most mindezeket vegyítettem az itthon található alapanyagokkal és isteni illatú könnyű, gyors nyári étel rotyog éppen a konyhában.
Fogtam egy közepesen nagy cukkinit, az egyik barátunk kertjében termett. Meghámoztam, majd lereszeltem egy nagy lyukú reszelőn. 4 nagyobb gerezd fokhagymát és két nagyobbacska újhagymát olívaolajon megfuttattam. Lereszeltem egy zöld zellerszálat is. A reszelt zöldségeket hozzáadtam az addigra már erősen illatozva piruló hagymákhoz, sóztam, borsoztam és fedő alatt negyed órát pároltam. 25 dkg tejfölt és ugyanennyi mascarponét ráöntöttem, kis lángon 10 percig hagytam még rotyogni. Közben apróra vágtam egy maroknyi petrezselymet és ruccolát, amit a tűzről levett szószba szórtam. Jól elkevertem, rátettem a fedőt és hagytam kicsit összemelegedni még egy negyed órát. Közben kifőtt a spagetti, nem volt más dolgom, mint összekeverni a szósszal. Reszelünk rá sajtot is.

2010. június 1., kedd

Közösségi kötős blog


"Együtt kötünk" címmel közösségi kötős blogot indítottunk minden kötni tudó és kötni vágyó arra járónak. Részletek itt: www.egyuttkotunk.blogspot.com

2010. május 16., vasárnap

Sütés nélküli túrótorta

Egy újságban találtam a recept eredetijét, kicsit változtattam rajta és így készült el ez a mennyei sütemény, eperrel a tetején. Adri barátnőm szerint egyébként pont így csinálják a skandináv országokban a túrótortát és tényleg nagyon emlékeztet az ikeás ilyesmire.
A tésztához az alábbiak kellenek:
35 dkg darált háztartási keksz
12 dkg olvasztott vaj vagy margarin
3 dkg porcukor
4 evőkanál víz
Ezeket összemorzsolgatom, gyúrogatom és egy normál méretű tortaforma aljára és oldalára nyomkodom, vagyis kibélelem vele a formát. Praktikus, ha levehető oldalú formát használok, ennek majd a tálaláskor lesz jelentősége. Berakom a hűtőbe, hogy amíg a krémet elkészítem dermedjen kicsit.
A töltelékhez szükségünk van 40 dkg túróra, 15 dkg porcukorra, 1 csomag vaníliás cukorra, 1 citrom reszelt héjára és egy kicsire a levéből is, 18 dkg olvasztott vajra. Miután ezeket habosra kikeverem a robotgéppel, szépen beletöltöm a hidegről kivett tésztába. A tetejére bármilyen gyümölcs mehet, én most epret tettem rá.
Visszatettem a hűtőbe két órára, leszedtem a forma oldalát és tatam, már szeltem is. Nagy sikere volt.