2009. május 16., szombat

Kovászos uborkám

Kezdődik a kovászos uborka-szezon:-) Mi nagyon szeretjük. Ez is olyan konyhai alkotás, amit sokáig nem mertem csinálni, mert nagyon bonyolultnak éreztem. Hát nem az!
Én 5 l-es üvegben csinálom, ebbe olyan 2kg 30 dkg uborka megy bele, legalábbis ennyit szoktam venni, mert a gyerekek imádják nyersen is és mindig elkunyiznak pár darabot:-) Megmosom az ubikat, levágom a végeit és egy pár centinyit négybe vágom mindkét végéről indulva. Ezután megy is az üvegbe. Amikor tele az üveg, rákanalazok 3 evőkanál sót, beledobok 4-5 fokhagymagerezdet, szórok bele köménymagot és borsot, majd hideg vízzel leöntöm. A tetejére teszek friss kaprot és egy szelet fehér kenyeret. Egy kistányérral lefedem és már mehet is a kút tetejére. Nálunk ott a nap nagy részében éri a nap. Minden nap nézegetjük, ahogyan változik az ubik színe, 4-5 nap alatt lesz készen, de a nyári nagy melegben 3 nap is elég. Kiszedem az üvegből, hideg vízzel átmosom egyenként az érett uborkát, aztán egy nagy műanyag dobozba teszem őket, a végén a lével leönötöm. Így mehet a hűtőbe. Tavaly még novemberben is volt az augusztusi utolsó adagból, olyan sokáig eláll, ha jól eldugjuk az ubirajongók elől.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése