2009. október 14., szerda

Mosogatógép-tisztítás

Mielőtt lett mosogatógépem, Adri barátnőmtől sokszor hallottam, hogy a mosogatógép nem más, mint a fehér ember legjobb barátja. Miután nekünk is lett Kis Drágánk, hamar megtapasztaltam eme bölcselet igaziságát. Óvtam, féltettem a legjobb barátunkat: a Legjobb, legdrágább tablettát vettem, hozzá pedig az azonos márkájú tisztítót és ahogyan írva vala: tisztítottam rendszeresen.
Aztán 3 év után elkezdett csúnyán mosogatni. Minden előírás betartása ellenére. Foltok, rajta maradt ezmegaz az edényeken... Szerelő lett a vége. Két fiatal srác jött, reklámoznám őket, de sajnos ellopták a táskámat, benne a mindent tudó füzetemmel, benne az ő elérhetőségükkel. Jöttek és csak ámultam, bámultam, mintha legalábbis Németországban lettem volna. Precíz, gyors munka, alapos takarítás maguk után és közben még a gyerekeket is szórakoztatták, mindezt reális áron. Tőlük kaptam az alábbi jó tanácsokat, immár két éve, és a kis drágánk azóta is TÖKÉLETESEN végzi a dolgát:
1. Attól, hogy a mindenféledolgokat tartalmazó tabletták tartalmaznak sót is, adjunk sót a gépnek, mert segít levinni a sokmindent a csövek faláról. Így nagyobb eséllyel maradnak a csövek tiszták, átjárhatóak.
2. Felejtsük el a géptisztításra kínált szuperségeket, a fiúk szerint azoktól csak koszosabb lesz a gép:-) Mossuk a szűrőket gyakran (én hetente 1x szoktam) és havonta egyszer öntsünk egy liter 10%-os ecetet a gépbe és üresen indítsuk el így magas hőfokon. Ezt egyébként a mosógéppel is így csinálom azóta.
3. Nem a Legjobb tabletták a legjobbak. Keressük meg a nekünk, a mi kis drágánknak valót. Én a DM Nature tablettára esküszöm, ár-érték-környezetbarátság szempontjából szerintem kiváló.

5 megjegyzés:

Andrea Réka írta...

Engem még így az ötödik gyermek várása közben sem kapott el a mosogatógép-láz! Sőt, ahol most lakunk, ott eredetileg volt mosogatógép, de mi elvitettük, mert nem akartam használni (a természetesség okán). Én általában hideg vízzel mosogatok (vagyis öblítek, magához a mosogatáshoz csak a vizes szivacs kell), csak a nagyon zsírosakhoz melegítek a tűzön egy kis vizet. A titok a gyors elmosogatás vagy az azonnali beáztatás. A vízszámlánk minimális...

Mariann írta...

Köszi! Épp most jártam úgy, hogy napok óta teljesen gáz módon mosogat a gépem, a tisztítós cuccokat túl drágának találom. Szóval 1 l ecet és minden OK. Ez nagyon jó hír volt, köszi, hogy megosztottad :)

Micsoda szerelők... megloptak... nem semmi! :O

DM-es tablettát én is szeretem.
Üdv,
Mariann

Polly Marsa írta...

Az ecetet én is kipróbálom.

((Szerintem nem a szerelők lopták el a táskát, bár az írásból tényleg így olvasható ki hirtelen :))

Orsolya Donath írta...

Sziasztok!

Én is kínlódtam a 9 éves indesitemmel, mert idén nyáron áttértem az aldis tablettákra. Addig a szokásos takarítással (én is ecetpárti vagyok) minden rendben ment, de nemrég elkezdett furcsa matt foltosan dolgozni. Legutóbb a szűrő kivételekor betévedt az ujjam a lefolyócsövébe, közvetlenül a szűrőhenger mellett, aztán egy kisebb szívszélhűdést kaptam, mert alig fél ujjnyi lyuk volt a lerakódott trutymó mellett! Semmi változás nem történt a majd' 9 év alatt, egyedül ez az idei tablettaváltás (ment is a maradék a kukába). Ezért gondolom, hogy vigyázzatok a gyanúsan olcsó tablettákkal, mert lehet, hogy csak hosszú távon derül ki a turpisság! Természetesen beleborítottam egy üveg 20%-os ecetet, majd hagytam állni fél órát, utána indítottam el a legforróbb programon. Azóta újra tisztán dolgozik Julis a mosogatócseléd. :)

Gábor Krizsán írta...

WELL DONE tablettát ajánlom. Az ára is elfogadható, és egy profi cég. Az aldist én is kidobtam.

Megjegyzés küldése