2010. február 8., hétfő

Édes zsemle

A Jókenyér nevű pékségben lehet kapni egy nagyon finom mazsolás zsemlét. Édes, de isteni bármilyen sós kencével, felvágottal is. Már rég vettem, mert nálunk csak a cba-ban van ilyen péksüti, viszont mindannyiunk nagy örömére egyik nap pont ilyet sütöttem. Úgyhogy gyakori finomság lesz az asztalunkon, az biztos. Az eredeti receptet Napmátka csodaszép blogjában találtam, hála érte ezúton is!
Kevéske módosítással nálunk így készült az édes zsemle:
A kenyérsütő táljába öntöttem 5dkg tönkölylisztet, 55 dkg réteslisztet, beledobtam 20 dkg margarint, beleütöttem 2 tojást, rászórtam 5 dkg cukrot, 2 csomag száraz élesztőt, egy marék mazsolát, végül ráöntöttem 2 dl tejet. A dagasztó-kelesztő programmal illatos tésztát gyúrattam a géppel, amit onnan kivéve szorgos segítőimmel 16 zsemlécskévé formáztunk. A zsemlék tetejét bekentük egy csipet cukor, 1 tojás sárgája és egy evőkanál tej keverékével, majd 220 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütöttem. Aznap este is finom volt a vacsorához, másnap tízóraira csomagoltam szendvicsként. El is fogyott mindegy szemig!




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése