2010. január 12., kedd

A Kenyér

Mindenféle neveket próbáltam adni neki. Lehetett volna koppintott kenyér, mert az eredetijét ezen a blogon találtam és koppintom nap mint nap. (Hála érte itt is!) Tuti kenyér is lehetne, mert tuti a siker, mindig jól sikerül, mindig finom és gyönyörű. Gondolkodtam még a kezdők kenyere elnevezésen, mert annyira egyszerű, hogy aki életében először szeretne kenyeret sütni otthon, gép és mindenféle extrák nélkül, annak is jó szívvel ajánlom. Aztán csak A Kenyér lett. Mert nálunk ez a kenyér. Amit én sütök, gyakran a kuktáimmal, amit mi imádunk, ami a legfinomabb szerintünk.
Íme a titka:
750 gramm lisztet összekeverek egy csomag (7 gramm, 1 evőkanál) szárított élesztővel és két és fél teáskanál sóval. Hozzáöntök fél liter csap-meleg vizet, 1 dl tejet és az egészet összekeverem egy evőkanál mézzel. Ha szeretjük, tehetünk bele lenmagot, pirított tökmagot, napraforgómagot, reszelhetünk bele sárgarépát, bármit, de üresen is pompás. Kevés lisztet hintek a tetejére, szépen lefóliázom az egészet abban a tálban, amiben kevergettem, majd a meleg radiátor mellé állítom. Egy óra múlva bekapcsolom a sütőt, hogy előmelegedjen 220 fokra. Még fél órát kelesztem a tésztát, majd erősen lisztezett deszkán kicsit átsimogatom. Az ekkorra már foszlós-rugalmas finomságot a kezembe véve úgy formázom, hogy az alját behajtogatom és beleteszem egy lábosba. Megint csak liszttel hintem, majd késsel három csíkot vágok a tetejére és mehet is a sütőbe, ahol 20-30 perc alatt ilyenre sül. A képek magukért beszélnek, nem?






9 megjegyzés:

márta írta...

Nem hagyott nyugodni ez a bejegyzés. :) Már sül a recepted szerinti kenyér.

BKata írta...

Jujj, de izgi, majd számolj be róla, hogy milyen lett! Kíváncsian várom!

márta írta...

Nagyon finom, felét már meg is ettük.
Kedves hallgatóink, helyszíni tudósításunkat hallották. :)

BKata írta...

Szuper! Ezek szerint jól írtam le a receptet. Ezen mindig úgy izgulok:-)

márta írta...

Csak azért jöttem vissza, hogy megmondjam, miután áll egy kicsit, még sokkal finomabb. Próbálja ki mindenki, hát nem hiszem el, hogy ilyen finom kis kenyeret sütöttem. Milyen jó, hogy leírtad a receptet.:)

BKata írta...

Hát, én meg hogy örülök, hogy örülsz:-)És még két naposan is ilyen finom ám, bár nekünk nem szokott nagyon maradni. És magokat tettél bele?

márta írta...

Nem. Most meg azért jöttem ám, hogy beírjam a füzetembe a receptet és süssek még egy adagot, mert ma reggel elfogyott az egész. Ki-be járok itt neked.

BKata írta...

Légy üdvözölve:-)

Kat írta...

Na, lefóliázva kel az első kenyerem:) Ha ez sikerül, többet az életben nem veszek boltban .. Isteni volt tegnap nálatok ez a kenyér, komolyan!

Megjegyzés küldése