2009. augusztus 14., péntek

Házilag készült gyurma

Egy borongós, esős napon könnyen érezhetjük magunkat szuperanyunak, ha gyurmát főzünk a marakodó gyerekeknek. Biztos siker, kevés ráfordítás időben és anyagiakban is és egy szuper minőségű gyerekjátékot alkotunk.
Én így csináltam:
Hosszasan hallgattam Tündérlányom nyaggatását, hogy szerezzem meg a receptet Ágitól.
Megszereztem, elvesztettem, megszereztem, elvesztettem, megszerezetem.
Íme (azért is, hogy én se veszítsem el többet):
Kell hozzá:
20 dkg liszt
10 dkg só
1 kiskanál citromsav
1 evőkanál olaj
3 dl víz
ételfesték
Ezekből két dolog az, ami nekünk általában nincs itthon: a festék és a citromsav. Aggódtam is, hogy hol szerzem be, de végül is a hozzánk legközelebbi hipermarketben elsőre kaptam mindkettőt, gondolom, így van ez mindenhol.
A készítés nem tart tovább öt percnél: egy lábosban összekeverjük a hozzávalókat. Egy folyékony masszát kapunk, amit nagy lángon összerottyantunk. Kb. egy perc kevergetés után elkezd összeállni, még mielőtt forró lenne. Kivesszük a lábosból, átgyúrjuk és hagyjuk kihűlni. Aztán indulhat a banzáj.
Nekünk három színű gyurmánk lett, mivel piros és sárga festéket vettem. Lehet kávéval is színezni, de mi azt nem próbáltuk. A fenti mennyiséget (színenként egy adag a recept alapján) 4 részre osztva kb. annyi jut egy gyereknek minden színből, mint a poharas gyurmából egy pohár. (A sárga színből fél adag készült, az volt a próba, a többi teljes adag.) Az állaga kiváló. Használat után zacskóba téve hűtőben 2 hónapig is eláll. Ha esetleg kiszáradna, vizes kézzel gyúrjuk át a következő használat előtt.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia.
És ezt sütőben meg lehetne sütni, hogy meg dermedjen, szilárddá váljon? ? ?

BKata írta...

Nem! Ez nem süthető! Legalábbis az eredeti recept szerint nem és mise sütöttük ki soha.

Megjegyzés küldése