2010. március 26., péntek

Hamis rakott kel

Meggyónom: becsaptam a gyerekeket. De a jó ügy érdekében bocsánatosnak tekintem a bűnömet és más erre járó, nem annyira húspárti anyukát, apukát is csalásra buzdítok. Azt hiszem, ebben az esetben megéri a mellébeszélés.
Rakott kelt készítettem, hús nélkül, amit mégis megettek gyanakvó, húsimádó utódaink. Sőt, a férjem is, aki se nem gyanakvó, se nem húsimádó, mégsem jött rá, hogy bizony ez egy vegán rakott kel:-)
Így készült:
Leveleire bontottam egy közepes fej, tömött kelkáposztát és egyet forraltam rajta zöldségkeverékes (biovegetás), enyhén sós vízben. Közben beáztattam egy csomag currys-hagymás gabonafasírtport a leírása szerinti két dl vízbe. Megpucoltam és felaprítottam egy fej vöröshagymát és két gerezd fokhagymát, felkockáztam egy paprikát és beledobtam egy pici paradicsompürét, majd az egészet meghintettem pirospaprikával, előtte még sóztam, borsoztam- vagyis csináltam egy pörköltalapot. Eddig mindent úgy csináltam, ahogyan a húsos rakott kelnél szoktam, eztán kezdtem a fondormányt: háromszoros mennyiségű vízben kevés sóval félig megfőztem 15 dkg barna rizst és 15 dkg hajdinát. A 20 percig ázott fasírtport hozzáadtam a paprikás alaphoz, folyamatos kevergetés mellett (hogy szétessen apró darabokra) kb. 5 percig rotyogtattam, majd hozzáadtam a rizs-hajdina gabonakeveréket is és még így is főztem 5 percig. Ezután egy enyhén olajozott tepsibe rétegelve leraktam: káposzta-töltelék-káposzta-töltelék-káposzta sorrendben. 200 fokon 50 percig sütöttem fólia alatt, utána még tíz percig fólia nélkül.
Na, ki fog még húsevőket galád módon kicselezni?

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Kata, áruld el kérlek, hogy ezeket a porokat hol veszed? Itt Budafokon siralom a bio-, reformbolt választék. És a korábbi falafeles verziót is kipróbálnám, mert bár mindig az eredeti az igazi, a rohanós hétköznapokon jól jön ilyen adu ász dobozka a konyhában! Az itteni reformboltokban nem találtam. Érden veszed?

BKata írta...

Régen sok helyen lehetett kapni, most aszem a tescoban akadtam rá. A biorészlegen.

Lele írta...

Ilyen galád módon ,én töltött paprikával rukkoltam elö.Hasonlóan gabonásfasírt porból készült töltelékkel.Nagy meglepetésemre húsimádó családfö ,nem csak értékelte a hamis tölteléket ,de a jövöre nézve pártolta is.
(Idönként Aldi&co is van bio-hét,ilyenkor mindig van az ajánlatban külömbözö gabonás fasírtporok;de a dm-be is láttam már.)

Megjegyzés küldése