2009. december 13., vasárnap

A mi mézesünk

Ha lehetne, ezen a hétvégén állítanám meg életem filmjét. A nagy pelyhekben szállingózó hó, a karácsonyi készülődés áhítata, a családi együttlét a jó meleg otthonunkban, na és a mézeskalács-illat... ez az, amit nagyon jó megélni minden évben. ( A konyhai romos állapotokat és a tésztától ragacsos lakást, illetve az ezekből adódó konfliktusokat persze valaki kivághatná a múviból...)

Egy adag receptjét írom le, nekem ebből három házikó jön ki alappal, vagy ha apró sütit csinálunk, akkor kb. 30 db. A recept eredetije Polcz Alaine szakácskönyvéből van, évek alatt finomodott kicsit, most már becsukott szemmel is meg tudom csinálni, sőt a három tüsténkedő lelkes, ámde tapasztalatlan segítő mellett is jól sikerült. Igazából csak az összeállításnál kell figyelni, onnantól jöhet a minél több szorgos kezecske.

Egy lábosban felolvasztok 2 és fél dl mézet, hozzádobok 20 dkg margarint és 15 dkg cukrot. Mikor ez az elegy már folyós masszává melegedik, akkor beleszórok két evőkanál Kotányi mézeskalács fűszert. A tűzről levéve ezt az émelyítő illatú masszát felöntöm 3 dl tejjel. Közben a kenyérsütő gép táljában összekeverek 90 dkg lisztet 2 evőkanál szódabikarbónával, hozzáöntöm a masszát és a géppel átgyúratom kb. 20 percig. Eddigre már elválik az edény falától, kezdődhet a kézi munka.
Az asztalon kisebb adagokra vágom a nagy gombócot, van a kezünk ügyében liszt, ha túl ragadós, ezzel tudjuk szárítani kicsit és olaj, ha netán száraznak éreznénk. Ezekből, ha szükséges csak nagyon picit teszünk a kezünkre. Mikor már kedvére kigyúrkászta magát mindenki, a kisebb gombócokat kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és lehet kezdeni szaggatni. A sütőt előmelegítem 200 fokra, így egy tepsi mézes 6-8 perc alatt sül meg. Mi tojássárgájával is átkenjük sütés előtt, hogy szép fényes legyen. A tojásfehérje sem vész kárba, a hűtőben várja, hogy cukormáz legyen belőle.

Másnap szoktam díszíteni úgy, hogy egy kis tálban jó sok porcukrot összekeverek kevés tojásfehérjével és pár csepp citrommal. Fontos, hogy egyáltalán ne legyen folyós az állaga. Zacskóba kanalazok egy adagnyit, majd a zacskó sarkába vágok egy ici-pici lyukat és már kezdődhet is a díszítés. Ebben még nem segédkeznek a gyerekek, de lehet, hogy megpróbálok kicsit jobban bízni bennük és kipróbálhatják ők is. Félek azonban, hogy a hasukba is sok jutna ebből a csábítóan édes gejlből, ami a sütin megszáradva már korántsem tűnik annak. Szerencsére.

Jól záródó fémdobozokba szoktam tenni, pár nap alatt igazán omlósak lesznek így. És jó sokat csinálunk (4-5 adagot is), hogy az ünnepek előtt is bátran lehessen már lopkodni, ha éppen úgy adódik.

Hát így valahogy. Remélem, a sok minden mellett ez is egy szép emlék lesz majd a felnövekvő kicsiknek. Nekem mindenképpen az.

2009. november 19., csütörtök

Egy helyes kis paródia...

E-mailen kaptam, imádom, jó szórakozást!


Hogyan éljünk egészséges és hosszú életet?
Azt mondják naponta meg kell enni egy almát, mert: " mindennap egy alma az orvost távol tartja!"".
Ezen kívül meg kell enni egy banánt a kalcium miatt, egy narancsot a C vitamin miatt és feltétlen meginni egy csésze zöld teát, cukor nélkül, a cukorbetegség megelőzése és a vérzsír csökkentése miatt!
Mindennap meg kell, igyunk 2 liter vizet, utána ki kell pisilni, ami megkétszerezi az időt, amit eddig a WC-n töltöttünk.
Mindennap el kell fogyasztani egy Activiát, hogy legyenek jó baktériumaink, a belekben, amit senki nem tud pontosan mire jó, de ha nem lesz ez a sok millió baktériumod, majd meglátod mi lesz!
Mindennap meg kell inni egy Aszpirin+ az infarktus megelőzése végett, egy pohár vörösbort szintén az infarktus megelőzésére és egy pohár fehér bort az idegrendszer karbantartására. Utána egy pohár sört, azt már fogalmam sincs miért. (talán a vese?) És ha egyszerre iszod meg, lehetséges, hogy agyvérzést kapsz, de ne idegeskedj, mert nem is fogod észrevenni.(úgy be leszel csápolva...)
Mindennap kell magvakat fogyasztani. Sokat, sokat, nagyon sokat, az agyad jobban működik a B vitaminok. stb. stb. stb. stb.
Ezen kívül 4-6 étkezés ajánlott kis adagokban, azzal, hogy mindegyik falatot legalább 36-szor kell megrágni, (mert a nyálban lévő emésztőenzimek a gyomorban nem találhatóak meg!"!), hogy szinte lefolyjon a torkunkon.
Így, ha jól számolom, csak az étkezésre kell napi 5 óra.
Mert mindegyik étkezés után jól ki kell, mossuk fogainkat még az alma után is, az Activia, banán és a magvas dolgok után is, sőt szájzuhany is ajánlott! Egészen addig még van fog a szádban, és nem szabad elfelejteni a fogselymet sem, ezen kívül a fogkefével való ínymasszázst sem, mint ahogy a hosszú öblögetést is nagyon fontos. A fürdőszoba így teljes átalakítást igényel, mivel el kellene helyezni benne egy CD lejátszót, rádiót és egy TV-t, tekintettel a hosszan tartó tevékenységre, amit a napi táplálkozás igényel.
8 órát kellene aludni és 8 órán felül dolgozni - ehhez hozzáadjuk a napi 5 órát, ami táplálkozással telik el és ezek után marad 3 óra naponta.
Statisztikai adatok szerint napi 3 órát-TV-t nézünk.
Namármost, ez a továbbiakban nem kivitelezhető, mert az egészséges élethez naponta minimum fél órát kell gyalogolni, ami annyit jelent, hogy 15 perc múlva indulj vissza, mert különben egy óra lesz a séta.
Ezen kívül baráti kapcsolatokat sem szabad elhanyagolni, ápolni kell, mert olyan, mint a növény: napi ápolást igényel.
Mindemellett muszáj legalább kétnapi sajtót elolvasnod és néhány hetilapot, hogy kritikus álláspontot tudjál foglalni a társadalmi és politikai eseményekről.
Szexelni is kellene napi szinten anélkül, hogy rutinossá váljon a dolog. Innovatív, kreatív kell, hogy legyél és mindig hódító. Erre is idő kell, hogy a tantrikus szexről ne is beszéljünk.
Családdal való foglalkozásra is kell időt szakítani, valamint a háztartási munkákra is: mosás, mosogatás, padlómosás, ha kertes házban élsz fűnyírás, ásás, kapálás és akkor még arról nem is beszéltünk, ha gyermekeid és házi kedvenced is vannak.
Számítások szerint, minderre minimum 29 óra kell abban az esetben, ha több dolgot csinálsz egy időben!
Például: Tusolj hideg vízzel és a szád tartsd tátva, így naponta meg fogsz inni 2 liter vizet, ami ajánlott az egészséges élethez.
Fogkefével a szádban szexelj a partnereddel, aki ekkor TV-t néz és újságot olvas, míg te a padlót mosod.
Egyik kezed szabad, azzal hívd barátaid és rokonaid közben idd a bort.
Uuuuu...
Nos, a megmaradt két szabad percben, küldd el ezt az üzenetet barátaidnak (akikre úgy kell vigyázni, mint a növényeidre) miközben eszed a napi kiskanál mézet, ami nagyon hasznos.
****
****
Most elköszönök tőled, mert az alma, az Activia, a sör, az első liter víz és a harmadik étkezés utáni magvas dolgok fogyasztása után nem tudom, mit kell fogyasztanom, de most sürgősen WC-re kell, menjek, ahol időt takarítok meg, mert emellett a fogaim is megmosom!

2009. november 4., szerda

Torokgyulladás kezelése gyengéden

Sajnos lassan hét éves kislányunknál ez az őszi-téli-kora tavaszi betegséges szezon már lassan két hete elkezdődött: torokgyulladás köhögéssel, orrfolyással az idei első leküzdeni valónk.
Tudomásom szerint egyrészt a torokgyulladást nem lehet gyógyszerekkel hatékonyan kezelni, másrészt viszont a homeopátiás kezeléssel eddig is sikerrel jártunk, úgyhogy próbálkozunk. Nálunk láz nincsen és nagy valószínűséggel vírusos eredetű gyulladással van dolgunk. Gyerekorvosunk szerint onnan lehet szinte biztosan tudni ezt, hogy bakteriális eredetű fertőzés esetén a mandulák is begyulladnak két-három napon belül. Mi ezt eddig megúsztuk. (Lekopogom.)
Fontos a bőséges folyadékivás: sok tea, mézzel, a legjobb a zsályatea és a kamilla. Lényeges, hogy ne legyen száraz a levegő a gyerek környezetében: nálunk minden fűtőtesten lóg párologtató és ha éppen egyik gyerek sem kap semmilyen homeopátiás kezelést, akkor illóolajat is öntök bele. Nekünk a félsőlégúti betegségek ellen legjobban a citromos-eukaliptuszos olajjal történő párologtatás vált be. Fontos még, hogy az ezekre a gyakori gyerekbetegségekre érzékeny gyerekeken mindig legyen jó meleg, lehetőleg gyapjú sál, sapka, hogy egyfajta természetes védelmet nyújtsunk a veszélyeztetett területeknek. (Meg persze kéne egy olyan csodaanyuka, aki az iskolában töltött időben is folyton ellenőrzi ezeknek meglétét...)
De ha már itt a baj, akkor a homeopátiás monokészítmények közül nekünk a hepar sulfur használ (CH 15, napi 3-szor 5 golyócska, nyelv alatt szopogatva). A komplex készítmények közül tavaly jó tapasztalatom volta az Angin Heel nevű szerrel, idén a Homogene 9 kipróbálása mellett döntöttünk.

2009. október 31., szombat

Zöldségvacsora maradékokból

Az alapanyagokat hűtő- és konyhaszekrény-takarítás közben találtam, mennyei vacsora lett belőlük.
Kb. egy dl olívaolajon megsütöttem egy nagy fej lilahagymát és 6-7 nagyobb gerezd fokhagymát, mindkettőt nagyobb darabokra vágtam előtte. Utána felkockáztam egy közepes padlizsánt, egy kicsi cukkinit, majd ezeket is megpirítottam a hagymákon. Ezután kisebbre vettem a lángot és lefedve pároltam az addigra már sózott, borsozott zöldségeket. Mikor már puhának tűntek, a rotyogó ételre rádobtam két közepes méretű paradicsomot, szintén felkockázva. Így párolódtak még vagy 10 percet. Eddigre már bőséges levet eresztettek, amit még felöntöttem egy kisebb bögre vízzel, majd belefőztem kb. 20 dkg rizst. Miután lezártam, megszórtam szárított petrezselyemmel, majd ráreszeltem egy kisebb darab hűtősarkában száradt parmezánt és egy marék lenmagot.

2009. október 17., szombat

30 fok

Elolvastam a férjem új ingének kezelési útmutatóját. Az ing nem magyar, angol, így sajnos a rajta lévő ötlet sem magyar, pedig nagyon jó: ne moss 40 fokon, a 30 is elég. 40% energiát sprórolhatsz. Mondjuk a 40% nem tudom, hogy jön ki, de szerintem teljesen logikus ötlet. Hiszen a gyerekek iskolába hordott ruhái, a férjem munkába felvett ingei szinte egyáltalán nem koszosak, csak rájuk fér egy kis lögybölés. Úgyhogy mától 30 fokon mosom, azt, amit eddig 40-en. Köszi, maks&spencer!
(A kép a foltvarazs.hu-ról van.)

2009. október 15., csütörtök

5000

Nagy valószínűséggel a mai napon valaki az 5000. látogató lesz ezen az oldalon. Figyeld a számlálót a bal oldalon ( a földgömb alatt pici számok szürke mezőben)! Ha látod, hogy éppen 5000-et mutat, írj egy kommnetet! Írj pár szót magadról, hogy honnan és miért néztél be hozzánk és hogy megtaláltad-e, amit kerestél! A Torin-könyv lesz a jutalmad!

2009. október 14., szerda

Mosogatógép-tisztítás

Mielőtt lett mosogatógépem, Adri barátnőmtől sokszor hallottam, hogy a mosogatógép nem más, mint a fehér ember legjobb barátja. Miután nekünk is lett Kis Drágánk, hamar megtapasztaltam eme bölcselet igaziságát. Óvtam, féltettem a legjobb barátunkat: a Legjobb, legdrágább tablettát vettem, hozzá pedig az azonos márkájú tisztítót és ahogyan írva vala: tisztítottam rendszeresen.
Aztán 3 év után elkezdett csúnyán mosogatni. Minden előírás betartása ellenére. Foltok, rajta maradt ezmegaz az edényeken... Szerelő lett a vége. Két fiatal srác jött, reklámoznám őket, de sajnos ellopták a táskámat, benne a mindent tudó füzetemmel, benne az ő elérhetőségükkel. Jöttek és csak ámultam, bámultam, mintha legalábbis Németországban lettem volna. Precíz, gyors munka, alapos takarítás maguk után és közben még a gyerekeket is szórakoztatták, mindezt reális áron. Tőlük kaptam az alábbi jó tanácsokat, immár két éve, és a kis drágánk azóta is TÖKÉLETESEN végzi a dolgát:
1. Attól, hogy a mindenféledolgokat tartalmazó tabletták tartalmaznak sót is, adjunk sót a gépnek, mert segít levinni a sokmindent a csövek faláról. Így nagyobb eséllyel maradnak a csövek tiszták, átjárhatóak.
2. Felejtsük el a géptisztításra kínált szuperségeket, a fiúk szerint azoktól csak koszosabb lesz a gép:-) Mossuk a szűrőket gyakran (én hetente 1x szoktam) és havonta egyszer öntsünk egy liter 10%-os ecetet a gépbe és üresen indítsuk el így magas hőfokon. Ezt egyébként a mosógéppel is így csinálom azóta.
3. Nem a Legjobb tabletták a legjobbak. Keressük meg a nekünk, a mi kis drágánknak valót. Én a DM Nature tablettára esküszöm, ár-érték-környezetbarátság szempontjából szerintem kiváló.

2009. október 7., szerda

Egy jó könyv

Finser, Torin: Vándorúton - Iskolában, Klaris Kiadó 2005
Kurta napjaimból lopom a perceket, hogy ezt a könyvet olvashassam. A szerző, aki waldorf tanár, lenyűgözően olvasmányos stílusban ír egy amerikai waldorf iskola osztályának nyolc éves történetéről. Egy személyes tapasztaláson nyugvó, lebilincselő kaland, melyen keresztül valós elképzeléseink lehetnek mindarról, amit a waldorf-nevelés adhat gyereknek-szülőnek-tanárnak. Másra sem vágyom jobban ezzel kapcsolatban. Mármint valós elképzelésekre:-)

2009. október 5., hétfő

Függődísz őszi gyönyörűségekből

Van az iskolában egy anyuka, akinek olyan, de olyan gyönyörűségek jutnak az eszébe nap mint nap, hogy csak bámulok. Ez az egyszerű ötlet is tőle van és megvalósításban is nagy segítséget nyújtott azzal, hogy összegyűjtött több kosárnyi őszi termést, levelet, virágot. Vásárolt sok-sok erős cérnát és erős tűt. Hozott magával szöget és kalapácsot. Kitapasztalta, hogy érdemes valami vízszintessel kezdeni a felfűzést, illetve hogy a gesztenyét, makkot szöggel lyukasszuk át és így könnyű őket felfűzni. Szóval mindent elénk tett. Nekünk már csak fel kellett fűznünk a sok mindenfélét, türelmen és kitartáson kívül másra nem is volt szükségünk. Íme az eredmény:

2009. szeptember 28., hétfő

Töltött sült alma

Aki jót akar enni, azonnal csináljon ilyet! ISTENI!!!!
6 db nagyobb alma közepét (lényegében a magházat) kivájtam az ikeás krumplipucolómmal. Az így keletkezett üregbe beledugtam egy szem aszalt szilvát, erre rácsorgattam egy pici mézet, rászórtam 4 kávéskanál darált diót, majd még egy kis mézzel édesítettem.


A sütőt maximumra állítottam és az édes kis almasütiket betoltam kb. fél órára. Az eredmény mennyei, laktató, viszont csúnya. Ezért (is) kell gyorsan megenni:-)


Holnap úgy fogom kipróbálni, hogy aszalt szilva, szilvalekvár, méz és egy pirinyó fahéj lesz a töltelék.

2009. szeptember 20., vasárnap

Gráci túrótorta

Van egy kedves szakácskönyvem, az Ínyesmester-féle könyv. Sajnos csak reprint kiadás, de így is gyönyörű a kötet és imádok idő-utazni a receptekkel.
Mert pl. ez a gráci túrótorta a mai feltételekkel már egy pikk-pakk elkészíthető sütemény, de belegondolok, hogy milyen nagy munka volt mindez mondjuk 1912-ben... Látom magam középosztálybeli asszonyságként. Nem három, hanem hat gyerekkel, a férjem kalapkészítő mester. Délután kettőkor fogok hozzá a torta elkészítéséhez, hogy mire az öt órai teára megérkeznek a vendégek (az Operaház jelmeztervezője és neje) éppen meleg legyen. A cselédlány délelőtt elvégezte a az előkészületeket: megpucolta és ledarálta a mandulát, kiment a piacra a túróért és vajért. Mielőtt moziba ment Terkával, a fát is idekészítette a sparhelt mellé. Tojás is van bőven, indulhat a munka.

Kell hozzá14 dkg cukor, amit habosra keverünk 6 tojás sárgájával. Hozzáadunk 14 dkg puha vajat (már jó időben a tűzhely mellé készítettem, hogy puhuljon), 14 dkg túrót, 14 dkg tisztított, darált mandulát és a 6 tojás keményre vert habját. Miután mindezeket alaposan összekevertem, tortaformában öntöm, amit előtte persze jól kivajazok, lisztezek. Lassú tűznél (175 fokon) sütöm, kb. fél órát. És nem, nem hagytam ki: tényleg nincsen benne liszt.
Én úgy szoktam kicsit módosítani rajta a XXI.sz-ban, hogy két ilyen lapot sütök, közéjük saját készítésű málnalekvárt kenek. Isteni!

(A képet a Heti válasz honlapján találtam, a könyvben is benne van egyébként. Két korabeli "celebet" ábrázol. Milyen jó lehetett abban a korban élni, amikor ilyenek voltak az aktuális sztárok... )

2009. szeptember 18., péntek

Őszi évszakasztal

Waldorf-intézményekben szokás, hogy az ovis csoportszobában, a tanteremben évszakasztal áll. Itthon is csináltunk egyet, nagy öröm volt a készítése. Fogtunk egy használaton kívüli kis asztalt, aztán flangáltunk egy nagyot a környéken és összeszedtünk mindenfélét: terméseket, virágokat, szirmokat, leveleket, köveket. Hazaérve a gyerekek elrendezték őket az asztalon. Azóta is rájárnak: rakosgatják, átrendezik, díszítgetik. És közben észrevétlenül megélik ennek a szép évszaknak a gyönyörűségét. Jó látni napról napra, ahogyan változnak a kincsek: hervadnak a szirmok, száradnak a magok, levelek, úgy, mint kint, a természetben. Lakásdísznek sem utolsó:-)

2009. szeptember 17., csütörtök

Meggyszósz

Nincs éppen szezonja, de tele a fagyasztónk meggyel és nagy kedvenc a meggyszósz nálunk. Általában csak úgy magában, néha rizzsel is szoktam tálalni. Így csinálom:
Fogok kb. 30 dkg kimagozott meggyet. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Ízesítem egy csipet sóval, két kanál cukorral, egy csomag vaníliás cukorral és 4 szem szegfűszeggel. Főzöm kb. negyed órát. Közben egy tálban összekeverek 15 dkg lisztet negyed liter tejszínnel és egy dl tejjel. Az így kapott krémmel behabarom, vagyis a krémet gyors, határozott keverő mozdulatokkal elegyítem a forrásban lévő gyümölccsel. A kisfiúk már melegen falják, mi apával hidegen szeretjük, kislányka pedig mást eszik:-) Ez az adag pont elég négyünknek.

2009. szeptember 8., kedd

Szilvalekvár

Nálam a lekvárfőzés elég egyszerűen megy: rúdmixerrel összetöröm a gyümölcsöt, teszek bele egy kevés szőlőcukrot (15 kg gyümölcshöz 1 kg-t), aztán egyet rottyantva rajta steril üvegekbe töltöm, dunsztolom. Ha nagyon folyós a gyümölcs, akkor dr. ottker dzsemfixet használok, a zacskóra írt mennyiség ötödét, fejre állítva hűtöm és kész. Idén két üveg őszibaracklekvárba ezüstkolloidot tettem és nem is dunsztoltam, két hónapja jól bírják, remélem így is maradnak a szezon végéig.

Tavaly be kellett látnom, hogy a szilvalekvárom nem lett az igazi így, ezért most újítottam a szilvával. Keresgéltem mindenfelé, aztán ötvöztem, amiket hallottam végül így csináltam:
8 kg apróbb szemű besztercei szilvát kimagoztunk (azért apróbbat, mert bár több vele a meló, de sokkal ízletesebbek a kis szemek). Kölcsönkértem egy hatalmas zománcos fazekat, akkorát, hogy az összes szilva belefért. Este 10-kor felraktam a tűzhelyem legalacsonyabb lángjára, hintettem a tetejére fél kg bio barna nádcukrot és ráöntöttem fél dl ecetet. Ez így rotyogott reggel hatig, mikorra is a szilva szépen felfőtt. (Tilos megkeverni!!!) Akkor áttoltam az eggyel nagyobb fokozatú lángra és még egy órát hagytam főni. Fogtam egy nagy fakanalat és 20 percig folyamatosan kevergettem. Levettem a tűzről, hozzáöntöttem 3 kupaknyi ezüstkolloidot és steril üvegekbe mertem. A kóstoló ízre mennyei lett, remélem, a tartóssági próbát is kiállja. Jövő héten elrakok még egyszer ennyit:-)

2009. augusztus 28., péntek

Padliszánlakoma

Ez megint csak egy ételötlet, padlizsánrajongóknak. Ma ez volt nálunk az ebéd.
Elhasználtam két nagyobb padlizsánt, 5 db paradicsomot, 2 mozzarellasajtot és 6 gerezd fokhagymát. A padlizsánt kb. egy cm vastag karikákra szeltem, egy jénai aljába raktam. Rátettem paradicsomkarikákat, arra pedig mozzarellát, szintén karikázva. Rádobtam a felaprított fokhagymát, sóztam, borsoztam, majd leöntöttem kb. egy evőkanálnyi olívaolajjal. Ezt a műveletsort ismételgetttem addig, amíg tele nem lett a jénaim. Alufóliával lefedtem, fél órára betoltam a 200 fokos sütőbe. Kivettem, reszeltem rá parmezánsajtot, visszatettem (fólia nélkül) még 10 percre, ekkor már 250 fokra állítottam a sütőt. Friss bazsalikomlevéllel a tetején tálaltam. Sajnos a gyerekek meg se kóstolták, de mi mennyei lakomát csaptunk belőle. Ők pedig snassz krumplipürét és csirkét ettek. Szintén boldogan.

2009. augusztus 25., kedd

Narancsolaj

Újabb sikeres suvickoláson vagyok túl. Szerintem mindent elmond a szerről, amit használtam, hogy ki- és leszedi a lecsepegett viaszfoltokat, sőt még a vadiúj széldzsekire ráfolyt fenyőgyantát is. Az illata páratlan és nagyon kevés fogy belőle. Ajánlom! Bővebb infóért katt ide és ide.

2009. augusztus 19., szerda

Keresek

Nagyon bevált nálunk a puha talpú bőr cipő. Legkisebbünknek szeretnék télre benti cipőnek egy olyat, ami gyapjúval bélelt, 24-25-ös mérteben. Kicsit belebonyolódtam a netes keresgélésbe, segítséget kérek. Főleg azt szeretném tudni, hogy Magyarországon lehet-e ilyet kapni. És ha nem, hát hol máshol. Köszönöm, ha valaki segít ennek utánajárni! Remélem, másnak is jól jönnek majd ezek az infók:-)

Még jó, hogy feladtam. Mert most találtam valamit, bővebben
ezen a linken. De azért ha valaki tud mást, szóljon!

2009. augusztus 14., péntek

Házilag készült gyurma

Egy borongós, esős napon könnyen érezhetjük magunkat szuperanyunak, ha gyurmát főzünk a marakodó gyerekeknek. Biztos siker, kevés ráfordítás időben és anyagiakban is és egy szuper minőségű gyerekjátékot alkotunk.
Én így csináltam:
Hosszasan hallgattam Tündérlányom nyaggatását, hogy szerezzem meg a receptet Ágitól.
Megszereztem, elvesztettem, megszereztem, elvesztettem, megszerezetem.
Íme (azért is, hogy én se veszítsem el többet):
Kell hozzá:
20 dkg liszt
10 dkg só
1 kiskanál citromsav
1 evőkanál olaj
3 dl víz
ételfesték
Ezekből két dolog az, ami nekünk általában nincs itthon: a festék és a citromsav. Aggódtam is, hogy hol szerzem be, de végül is a hozzánk legközelebbi hipermarketben elsőre kaptam mindkettőt, gondolom, így van ez mindenhol.
A készítés nem tart tovább öt percnél: egy lábosban összekeverjük a hozzávalókat. Egy folyékony masszát kapunk, amit nagy lángon összerottyantunk. Kb. egy perc kevergetés után elkezd összeállni, még mielőtt forró lenne. Kivesszük a lábosból, átgyúrjuk és hagyjuk kihűlni. Aztán indulhat a banzáj.
Nekünk három színű gyurmánk lett, mivel piros és sárga festéket vettem. Lehet kávéval is színezni, de mi azt nem próbáltuk. A fenti mennyiséget (színenként egy adag a recept alapján) 4 részre osztva kb. annyi jut egy gyereknek minden színből, mint a poharas gyurmából egy pohár. (A sárga színből fél adag készült, az volt a próba, a többi teljes adag.) Az állaga kiváló. Használat után zacskóba téve hűtőben 2 hónapig is eláll. Ha esetleg kiszáradna, vizes kézzel gyúrjuk át a következő használat előtt.

2009. augusztus 13., csütörtök

Tonhalas rizs

Ez is csak egy ötlet, receptnek nem is nevezném. Gyerekeink egyik kedvenc ebédje, meg persze az enyém is, mert gyors és biztos a siker.
Fél kg rizst megfőzök, összekeverem egy doboz tonhallal, egy doboz konzervkukoricával, darabolok bele egy fél szál póréhagymát, szórok rá egy kisebb maréknyi petrezselyemzöldet és tálalom. Aztán meg nem győzöm merni kis sáskahadunknak:-)

2009. augusztus 10., hétfő

Sütés nélküli süti

Adri barátnőm ajánlotta, aki olvasta valakinél, na, annak az illetőnek meg Szilvi ajánlotta. Úgyhogy ez egy kapott recept, de akkora sikerrel faltuk ma be, hogy ide kell tennem a jó tapasztalataim közé. (Aztán majd ha leírtam, a hűtőben árválkodó eldugott szeletkét gyorsan meg is eszem. De lehet, hogy előbb felkínálom L-nak, aki remélem, visszautasítja:-)
Na, szóval ez egy sütés nélküli süti, olyannyira az, hogy nem sütjük, viszont hűtjük.

Kell hozzá:
  • 40 dkg babapiskóta
  • ennek a tetejére valami gyümölcs (az eredeti receptben cseresznye vagy meggy szerepel)
  • a gyümölcs tetejére lekvár (én meggylekvárt tettem egy üveggel)
  • és mindezek tetejére 4 dl tejföl összekeverve 4 dl joghurttal és 4 dl tejszínnel.
A fentieket szépen belepakoljuk egy jó nagy tálba, így, ahogy írtam szépen sorban egymás tetejére, majd ha ezzel az 5 perces munkával készen vagyunk, lefedjük és min. 2 órára berakjuk a hűtőbe.
Mennyei, mert nem túl édes, mégis süti. És nincs vele munka. És hideg. Viszont ez a fent leírt dupla mennyiség is irtó hamar elfogyott:-)

2009. augusztus 4., kedd

Csodaszer

Az utóbbi időben a blogon kívül sok minden más is elhanyagolódott az életemben, nem önszántamból, viszont sajnos:-(
Na, de most! Ma még a siralmas állapotban lévő sütőmet is kisuvickoltam. Teljesen reménytelennek tűnő vállalkozás volt, mert kb. egy hónapja fröcsögve beleégett egy nagy adag rakott kel túlbuzgott leve, amit persze nem mostam ki. Azóta így működött konyhai életem egyik fő mozgatója, így szép lassan fekete lett, az ami egykor színtelen, majd barna volt. Gondoltam, így marad, végül is sütni süt feketén is, az meg külön jó volt, hogy az amúgy átlátszó üvegajtó is fekete lett, legalább nem láttunk be.
Aztán jött egy remek ötlet a barátnőmtől, az amway sütőtisztító gél. Fantasztikusan hatékonyan működött, tényleg, mint a reklámban. Bekentem, vártam kb. egy órát, aztán egy törlés jobbról, egy törlés balról és a sütőm ragyogott. Meg persze én is:-) Nagyon praktikus egyébként a hozzá kapott kis ecset, mert ezzel a legeldugottabb pontokat is könnyedén elértem.
A rend kedvéért: nem, nem vagyok amway-s hálózatépítő és nem is szeretnék az lenni. Csak leírtam egy jó tapasztalatomat egy termékükről.

2009. június 6., szombat

Újkrumplis egyszerűség

Inkább ötlet, mint recept, de megosztom, mert könnyű, gyors, egészséges és szezonja van.
Végy egy adag újkrumplit, kockázd fel. Darabolj fel újhagymát és fokhagymát nagyobb darabokra, esetleg sárgarépát. Keverd őket össze, majd sózzad, borsozzad, önts rá bőségesen olívaolajat, szórj rá egy adag lenmagot. Fedő alatt puhítsd forró sütőben kb. fél órát. Ügyesen vedd ki (ne úgy, mint én ma) és szórj rá friss petrezselymet, majd tedd vissza fedő nélkül pirulni még kb. 20 percre.
Isteni sült csirkével, kovászos ubival, de tejfölös uborkasalátával is. Húst nemevőknek magában is ajánlom, persze.

2009. május 23., szombat

Tonhalas/tengeri herkentyűs szósz

Az egyik legnagyobb közös családi kedvencünk ez a nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető tésztaszósz, még a karácsonyi asztalra is mindig felkerül, annyira imádjuk.
Hozzávalók:
1 doboz tonhalkonzerv (filézett) vagy kb. 25 dkg tengeri herkentyű
fél l tejszín
1 ek olívaolaj
egy citrom leve
6 gerezd fokhagyma
1 ek. petrezselyemzöld (szárított is jó)
só, bors
Elkészítés:
A tejszínt felteszem főni, beleöntöm az olajat és belenyomom a citrom levét. Hozzákeverem a tengeri husit. Ha tonhalból csinálom, akkor beleöntöm a levét is, ha herkentyűből, akkor az mehet bele még fagyos állapotban. Belenyomom a fokhagymagerezdeket, sózom, borsozom és egyet forralok a keveréken. Amikor lezárom alatta a gázt, akkor dobom bele a petrezselymet. Natúr tésztával vagy tortellinivel tálalom és könnyű zöld salátával.

2009. május 16., szombat

Kovászos uborkám

Kezdődik a kovászos uborka-szezon:-) Mi nagyon szeretjük. Ez is olyan konyhai alkotás, amit sokáig nem mertem csinálni, mert nagyon bonyolultnak éreztem. Hát nem az!
Én 5 l-es üvegben csinálom, ebbe olyan 2kg 30 dkg uborka megy bele, legalábbis ennyit szoktam venni, mert a gyerekek imádják nyersen is és mindig elkunyiznak pár darabot:-) Megmosom az ubikat, levágom a végeit és egy pár centinyit négybe vágom mindkét végéről indulva. Ezután megy is az üvegbe. Amikor tele az üveg, rákanalazok 3 evőkanál sót, beledobok 4-5 fokhagymagerezdet, szórok bele köménymagot és borsot, majd hideg vízzel leöntöm. A tetejére teszek friss kaprot és egy szelet fehér kenyeret. Egy kistányérral lefedem és már mehet is a kút tetejére. Nálunk ott a nap nagy részében éri a nap. Minden nap nézegetjük, ahogyan változik az ubik színe, 4-5 nap alatt lesz készen, de a nyári nagy melegben 3 nap is elég. Kiszedem az üvegből, hideg vízzel átmosom egyenként az érett uborkát, aztán egy nagy műanyag dobozba teszem őket, a végén a lével leönötöm. Így mehet a hűtőbe. Tavaly még novemberben is volt az augusztusi utolsó adagból, olyan sokáig eláll, ha jól eldugjuk az ubirajongók elől.

2009. május 12., kedd

Tejfölös-tonhalas kence

Nem volt kedvem ma meleget ebédelni. A gyerekek borsófőzeléket kaptak, magamnak meg csináltam egy isteni kencét, amit olívás chibattára kentem. Így készült:
1 doboz tejföl
1 tonhal-konzerv
kb. 10 szem magozott olívabogyó felkarikázva
1 lilahagyma apróra vágva
1 szál újhagyma feldarabolva
pár csepp citrom
pár tekerés frissen őrölt bors
Ezeket összekevertem, picit állt a hűtőben és már ettem is. A tetejére paradicsom került és saját bazsalikom. Szóval egy nagyon bonyolult receptet tapasztaltam meg ma:-) És ez is lehet bio.

2009. május 10., vasárnap

Cirkusz

Tegnap a Fővárosi Nagycirkuszban voltunk. A neten vettünk jegyet, itt. Színvonalas, profi előadást láttunk, a Jubileumi gálát, tényleg lélegzetelállító attrakciókkal, igazán vicces bohóccal, kedvesen mókás hasbeszélővel. A kedvencünk a képen is látható (forrás: a cirkusz honlapja) Hungária csoport volt. Profi fiatalok, összehangolt csapatmunkában mutatták meg, mit tudnak. Csak ámultunk és bámultunk, meg persze lelkesen tapsoltunk:-)
Tudom, tudom, "ujjé, a ligetben", meg minden, ennek ellenére már-már pofátlanságnak érzem, amit ott iszonyú összegekért árulni bírnak. Meg az idomított állatokat sajnáltam. De ezeken kívül öröm volt gyereknek lenni újra.

2009. május 6., szerda

Spárgavacsoránk

Annyira ki vagyok már éhezve a finom, friss, idei zöldségekre, gyümölcsökre, hogy lett is ma remek spárgavacsoránk. (A gyereknek ugyan nem jött be, de ők is jutottak vitaminhoz a rizsre rakott saját petrezselymünkből és a salátába került ruccolánkból, meg persze a salátából is)
Szóval, keresgettem a neten spárgarecepteket, de valami mindegyikhez hiányzott, úgyhogy hozzáfogtam én magam, így:
A spárgaszálakat megpucoltam: a fás végüket levágtam, a többit lentről felfelé haladva óvatosan, vékonyan meghámoztam. Feldaraboltam őket olyan 3-4 cm-es darabokra, olivaolajon 15 perc alatt puhára pároltam úgy, hogy tettem rá sót, tekertem rá borsot és rányomtam egy fél citromból 2-3 nyomásnyit. Mennyei lett! Petrezselmyes rizzsel és salátával ettük, a gyerekek rántott sajtot kaptak spárga helyett. Na, talán majd legközelebb...

2009. április 30., csütörtök

Avokádókrém

Finom, egyszerű, ízletes, nem kell hozzá sok minden. Én így szoktam készíteni:
Veszek két darab avokádót. Ha kemény, pár napra banán mellé teszem, megpuhul.
Szétvágom, a szép nagy magját a gyerekeknek adom játszani. A belsejét kikaparom, egy tálkába teszem. Hozzáadok egy cseppnyi olívaolajat, hogy krémesebb legyen, aztán ízesítem egy pici frissen őrölt borssal(kb. 3 tekerés), 2-3 gerezd fokhagymával, pár csepp citrommal. És már ehetjük is: pirítósra, kétszersültre, akármire kenve. Ha esetleg marad, hűtőbe teszem. Másnapra kissé megbarnul, de az íze ugyanolyan finom.
Nagyon egészséges (koleszterinszintet csökkenti), tápláló. Lehet bio is, minden hozzávaló könnyen beszerezhető biováltozatban is.

2009. április 25., szombat

Andrew Wolpert előadása Fóton

Az alábbiak az előadáson készült jegyzeteim:

Fót, 2009.04.23.

Közösségteremtés a waldorf iskolákban

A.W. waldorf iskolában növekedett, majd volt waldorf szülő, hamarosan waldorf nagyszülő lesz. Jelenleg a budapesti antropozófiai intézetben dolgozik, de szoros munkakapcsolata van a gödöllői Árnikával is.

A mai ember környezete, élete olyan, hogy elszigetelve érezzük magunkat a munkahelyünkön, a lakóhelyünkön, sokszor a családunkban is. Nagyon mélyen gyökerezik bennünk az az érzés, vágy, hogy tartozzunk valahova. Sajnos ezt a lehetőséget, a közösséghez tartozás érzését a múltban elveszítettük, mára már nem úgy működnek a közösségek, ahogyan régen. A vágy, hogy mégis tartozzunk valahová szentimentális érzéssé változott.

A XXI. sz-ban a közösséghez tartozás új értelmet nyert. A jelen kor közösségei munka köré szerveződve alakulnak ki. Az együtt dolgozás, a közös cél szülheti meg a közösségeket, ezért magának a közösségnek a megteremtése már nem cél. Az együttdolgozásból születő közösségek akkor jók, ha egészségesek. Nem harmonikusak, hanem egészségesek. Az állandó harmónia nem jó a közösségnek, kell a dinamika.

Mi is a közös feladatunk a waldorf közösségekben? Felkészíteni a gyerekeinket arra, hogy megtalálják a saját sorsukat, hogy a saját életüket tudják élni, hogy emlékezzenek a szándékaikra. Ehhez a waldorf pedagógiában a folyamatok (ritmikusság, művészetek) és a tartalmak (tudás: arra emlékezni, ami mélyen a gyerekben benne van) adnak segítséget. A tartalmak említésekor fontos hangsúlyoznom, hogy nem adatokról, tényekről van szó. Akkor, amikor egy waldorf iskolában pl. kémiát vagy nyelvtant tanítunk, azt nem azért tesszük, hogy a gyerekeink képleteket és szabályokat tanuljanak, hanem azért, hogy a képletek és a szabályok megmutassák nekik: rend van a világban. És a rendet sem azért kell megismerniük, hogy rendszeretők legyenek, hanem azért, hogy biztonságban érezzék magukat a világban és a biztonságban könnyen megélhessék saját sorsukat.

Mit is értek saját sors/végzet alatt? A gyerekek magukkal hoznak egy csomó mindent az előző életeikből, a nevelés célja véleményem szerint az, hogy a gyerekek felnőve képesek legyenek ezekre az előző életbeli tapasztalásaikra emlékezni, ezek alapján tudják a saját sorsukat élni.

Hogyan segíti ezt a waldorf iskola? Hadd hozzak egy párhuzamot a színház világából!

Dráma: valamiféle spirituális valóság, amit nem igazán látunk, de észlelünk.

Színész: egy saját személyiséggel bíró egyén, akinek a feladata a rendező instrukciói alapján mintegy feladva önmagát megjeleníteni a darab egy szerepét.

Rendező: az ő munkája nem látszik, teszi a dolgát, valamiképpen értelmezi a darabot , tudja mit akar, ő a főnök.

Közönség: ő se látszik, a sötétben ül, adja pénzt, a támogatást, az érdeklődést, ha tetszik a darab, visszajár megnézni újra és újra.

Színdarab: a keret, a darab, az előadás tartalma

Színház: maga a hely, ahol a dráma létrejön.

Hogy is néz akkor ez ki az iskolában?

Dráma= a waldorf arkangyal (szerintem létezik)

Színész= a tanárok, akik követik a gyerekek szándékát, akaratát, értelmezését, nem saját akaratuk után mennek, a bennük lévő képességeket, vágyakat képesek a gyerekek útmutatása alapján használni. Azt a fajta tudatosságot kell képviselniük, ami a gyerekekből hiányzik.

Rendező= a gyerekek, akiknek megvan a saját életükkel kapcsolatos saját értelmezésük, tudják, hogy mit akarnak.

Közönség= a szülők. Ők adják a gyerekeknek és a tanároknak is a ritmikusan visszatérő segítséget, támogatást.

A felnőtteknek (tanárok, szülők, adminisztráció) az a feladatuk, hogy megpróbáljanak asztrál testükből egyre inkább szellemi lényekké válni, ezzel segítve a gyerekek fejlődését. A lényeg, hogy próbálkozzanak, elkezdjék ezt a folyamatot. A gyerekek pontosan fogják érezni, ha már belevágtunk és ez elég is nekik. Nem a tökéleteset várják el tőlünk.

2009. április 20., hétfő

Grízpuding vagy grízfelfújt (???)

Nagyon régóta szerettem volna megtanulni elkészíteni, most a húsvéti nyuszi segített ebben, Eszti sógornőm kezei által. Ő készítette el a családi locsolós bulira, azóta már én is megcsináltam, imádom!

Kell hozzá:
1 l tej
10 ek. dara (búza vagy kukorica)
egy csipetnyi só
3 egész tojás
1 tojás sárgája
méz vagy cukor ízlés szerint
lekvár a tálaláshoz

A grízt megfőzöm a tejjel és a sóval, úgy, mintha tejbegríz készülne. A végén édesítem, hogy le ne égjen. Utána beleütöm a tojásokat és a plusz egy sárgáját. Sütőpapírral bélelt őzgerincformába öntöm, a tetejét is lefedem sütőpapírral és 180 fokon kb. fél óráig sütöm. Ha van rá idő, érdemes megvárni, míg kihűl, mert hidegen az igazi:-) Mellé lekvár jöhet, eperrel a legfinomabb szerintem, de nálunk mással is nagyon népszerű édesség.
Ezt is könnyen lehet bio-változatban készíteni, ha a jelen gazdasági helyzetben még futja rá:-)

2009. április 5., vasárnap

Mandulagyulladás kezelése gyengéden

Sajnos nagyon nehezen keveredünk ki ezekből a kora tavaszi vírusokból. A múlt héten mandula- és külső fül-gyulladása volt kislányunknak.
Nehezen javult a homeopátiás szerektől, ezért a múltkori hagymás fülpakolás hatékonyságán felbuzdulva újra átlapoztam a Nagy Gyermek-kalauzt. Citromos borogatást ajánlott, kipróbáltam, nagy sikerrel, az alábbiak szerint:
A SPAR-ban vettem bio citromot, egy szemet felkarikáztam 5-6 vékony szeletre. Négybe vágtam egy textilpelenkát, egy ilyen negyed pelenka közepére sorba raktam a citromszeleteket. Összehajtogattam, kicsit megnyomkodtam, éppen csak annyira, hogy a citrom levet eresszen. Készítettem egy másik ugyanilyet a másik mandulára, majd gyapjúsállal a lányka nyakára erősítettük őket. 20 percig hagytuk rajta, reggel is és este is. Szépen lelohadt a gyulladás, 4 nap alatt. Mellette még Lymphomiosot-cseppeket kapott, egy órával a pakolások levétele után.

2009. március 25., szerda

Lassú emésztés

Sajnos a fenti problémával küzdök jómagam is. Ez a jelenség azon kívül, hogy nagyon kényelmetlen érzés, veszélyes dolgokat is eredményezhet. Okozója pl. az elhízásnak, emésztőrendszeri daganatoknak, hogy csak a legdurvábbakat említsem.
A szétválasztásos táplálkozás (testkontroll, 90 napos diéta) sokat segített nehéz ügyeimben. Napi szinten fogyasztok lenmagot, lehet kapni őrölten is, de én a nem őröltet használom. Mivel nincs íze, bármibe képes vagyok beletenni: házi péksütikbe, joghurtba, köretekbe, de van úgy, hogy csak bekapok két kanállal és iszom rá egy nagy pohár vizet.
Finnországban élő barátnőm hívta fel a figyelmemet a Psylliumra, vagyis az útifű maghéj-őrleményre. Ott a fűszeres polcon minden boltban megtalálható, gluténmentes süteményekbe teszik nyelvrokonaink, szelősebbé, könnyebbé teszi azokat. Áldásos hatását a lassú emésztéssel küzdők is megtapasztalhatják, szerencsére már én is. Kaptam a finn változatból is, de Magyarországon is kapható, többféle változatban. A helyi bioboltban ezt a fajtát, találtam, 2100 Ft-ba került. Mindenféle ízesítésben létezik, én natúrt próbáltam ki, teljes sikerrel. Naponta 3x eszem belőle 2 kávéskanálnyit. Három napja használom, azóta minden étkezés után van székletem. Akinek volt már szorulása, tudja, milyen felemelő érzés... Nem lehet hozzászokni, nem okoz függőséget, hosszú távú alkalmazása javallott. Hurrá!
Bevenni elég macerás, mert pillanatok alatt zselés állagú lesz, elég nehéz lenyelni. Kísérletezéseim alapján arra jutottam, hogy először veszek egy kevés folyadékot a számba, aztán rá a port és egyből lenyelem. Így szinte észrevétlenül csúszik le a torkomon.

2009. március 21., szombat

Fülfájás

Éjszaka a kislányunk (6 éves) fülfájásra ébredt. Nagyon egyértelműek voltak a tünetek: tegnap délutánra nagyon bedugult az orra, az arcürege is és bármennyire fújtuk, semmi nem jött belőle. Ilyenkor egy -sok segítséggel (baráti, orvosi) összerakott- kezelést alkalmazunk nála. Így:
A fülfájás csillapítására éjjel fél háromkor hagymapakolást készítettem. Már nagyon régóta tudom, hogy ez jó fülfájásra, de nagyon bonyolultnak hittem az összeállítását. Pedig nem az: hagymát apróra felkockázok és belerakom egy gézhengerbe, olyanba, amit az ujjakra lehet húzni, abból is a legvékonyabb fajtájúba. Ezt a hengerkét berakom a füle mögé, végig a fül vonala mellett úgy, hogy a végével tulajdonképpen bedugom a fülét. Ezt a hengerkét rögzítem jó szorosan sállal, aztán kendővel is. A lényeg, hogy a hagyma igen hasznos illóanyagai jó meleg dunsztban járják át a kis fület. Ebben aludt, reggelre a fülfájás elmúlt.
Mivel az arcüregben lerakódott ezmegaz még mindig nem ürült, sós vízzel inhalálni kezdtünk. Forraltam egy nagy fazék vizet, beleöntöttem egy adag (kb. 10 evőkanál) sót, sátrat építettünk és a kis beteg beült alá. Kértem, hogy az orrán át sokat lélegezzen, aztán kb. 10 perc után orrszívó porszívóval eszméletlen mennyiségű ezmegazt szívtunk ki az arcüregéből, orrából, meg ki tudja még honnan. Ugyanezt az inhalálós menetet este megismételtük, hasonló sikerrel.
Napközben háromszor fújtam az orrába Delufen homeopátiás orrsprayét, a fülébe reggel és este Otidolo homeopátiás fülcseppet csepegtettem, itt biztosan kaphatóak, de lehet, hogy máshol is.
Ezt a kúrát addig ismételjük, amíg ki nem ürül minden, aminek ki kell. A hagymapakolást csak akkor alkalmazzuk, ha újra fájna a füle.

2009. március 17., kedd

Terka mama-féle túrós süti

Egy ovis-iskolás baráti család vendégségben volt nálunk. Persze nem készült el a tervezett süti, mire az anyuka megfűzött, hogy próbáljuk ki ezt a receptet. Az apuka nagyanyjától, Terka mamától tanulták. Így lett a neve az, ami, és azóta is nagy kedvenc nálunk. Szívesen sütöm, mert egyszerű (egy tálban, habverővel kevergetve össze lehet állítani) és a siker garantált:-)
Szóval:
8 tojás
2x 2,5 dl joghurt
3 joghurtos pohár cukor
4 joghurtos pohár liszt
1 joghurtos pohár olaj
2 cs. sütőpor
2 cs. vaníliás cukor
Ezeket összekevergetem egy tálban, aztán beleöntöm a nagy tepsimbe. Utána a tetejére szórok fél kg túrót, amit előtte ízesítek (citrommal, mézzel, cukorral, vaníliával, ízlés szerint) és a túrót megszórom valamilyen gyümölccsel. Nálunk sok meggy és cseresznye van a fáinkról a fagyasztóban, leginkább ezeket használom, de volt, hogy csak kókuszreszeléket és szeletelt mandulát szórtam a túróra.
200 fokon sütöm, kb. fél óráig. Ez az adag akkor készül, ha vendégeink vannak, különben felezem, akkor elég ötünknek.
Ez is könnyen lehet bio, ha van rá módunk.

2009. március 12., csütörtök

Rizsfelfújt/rizskoch, rizskók:-)

Ha tehetném, igazából ilyen konyhát vezetnék. Az Ági által leírt ételek teljesen megfelelnek az igényeimnek, az ízlésemnek. Sajnos, mivel a családom többi tagja másfelé tendál, nem tudom egy az egyben koppintani a fenti blogban megjelent recepteket, helyette zsonglőrködöm. Próbálok egészséges, de a hagyományos konyha kedvelőinek is megfelelő ételeket főzni, sütni. Lassan kialakul a repertoárom és ahogy gyűjtögetem a receptjeimet döbbenten vettem észre, hogy leginkább azok az ételek kerülnek az asztalunkra, melyekkel imádott szuperszakács Nagymamám jóltartott bennünket gyerekkoromban.
Na, a rizskók is egy ilyen étel. (Nagyikám így hívta, ha írta volna, biztosan így írta volna, nem flancolok én se:-)
Hozzávalók egy 5 tagú, eléggé nagy étkű családnak:
50 dkg rizs
fél l tej
8 dkg vaj
16 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
egy citrom reszelt héja
8 tojás
csipetnyi só
a tálaláshoz lekvár
Megfőzöm a riszt, én pont úgy, ahogy a tejberizst szoktam: beleteszem a vajat, a sót és annyi vizet, ami ellepi. Mikor ez a víz elfőtt, hozzáadom a tejet és a vaníliás cukrot, megvárom, míg abban jól megpuhul. Ezt nem édesítem, hanem a tojások sárgáját kikeverem a cukorral és a citromhéjjal. A fehérjéből kemény habot verek, az egészet összekeverem és sütőpapírral bélelt jónagy tepsibe öntöm. 200 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütöm. Még melegen felkockázom és folyós lekvárokkal- kinek melyikkel ízlik- tálalom. A képen a saját szilvánkból főtt szilvalekvárral látható.
A rizskók hozzávalói könnyen beszerezhetőek biováltozatban is, a SPAR-ban pl. mind van, talán vaníliás cukor nincs csak.

2009. március 8., vasárnap

Túrós zsemle

Lassan kezdek gasztrobloggá válni. Szerencsére olyan nagy vásárlási tapasztalatom nincsen, mert egyre jobban utálom futni a kötelező köröket, kivéve az Aldit:-) Más tapasztalat meg eddig nem fordult elő itt, de igyekszem!!!

Úgyhogy a tegnapi nagyon nem egészséges recept után jöjjön most egy másik kedvenc. Ki-ki döntse el, hogy mennyire egészséges. Nálunk annak számít, mert itthon készül, tudom az összetevőit és lehet tönkölyliszttel is csinálni, meg teljes kiörlésűvel is.

A receptet itt találtam, ő meg itt, de annyira jó a tapasztalatom vele, hogy itt a helye nálam is.

Szóval a hozzávalók:
15 dkg túró
7 ek tej
6 ek olaj
1 ek szezámmag
1 ek lenmag
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor (12g)
1 tk só
A túrót krémesre keverjük a tejjel, hozzáadjuk a sót és az olajat. Majd a sütőporral elkevert lisztet tesszük bele, és a magokat. Ha kész, 20 percig pihentetjük, aztán 4-5 gombócot formázunk belőle. Megkenjük a tetejét tejjel, igény szerint szórunk még rá magokat, majd 200 fokra előmelegített sütőben sül kb 20 percet.

Igazából bármilyen magot belerakhatunk, az erdeti recept így szól. A fenti mennyiségből 6-7 zsemlécske lesz .

2009. március 7., szombat

Turbó Csokitorta

Ezt a tortát Magdi barátnőm fejlesztette ki és olyan egyszerű meg nagyon finom is, hogy itt a helye.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
1 cs. sütőpor
4 egész tojás
45 dkg cukor
50 dkg joghurt
20 dkg olvasztott vaj
10 dkg kakaópor
8 evőkanál lekvár
A fenti összetevőket összekeverjük és jól kivajazott kerek tortaformában, vagy kerek szilikonsütőben két részletben kisütjük, 200 fokon 20-25 perc alatt laponként.
A krém:
20 dkg étcsokit forró gőz fölött felolvasztunk, hozzáadunk egy kevés tejszínt és porcukrot, ízlés szerint, kb. 3 dl a tejszín és 8 dkg a cukor. Ezt a masszát 50 percig pihentetjük, aztán hozzákeverünk 50 dkg mascarponét.
A krémmel megkenjük az egyik lapot, erre ráborítjuk a másikat és a maradék krémmel kívülrő bevonjuk az egész tortát.
És hogy mitől turbó? Az összetevőktől turbó, meg attól, hogy utána turbó módon lehet szaladni lemozogni a turbó sok kalóriát, amit magunkba tömtünk vele.
Azt már csak így nagyon kicsiben merem idebiggyeszteni, hogy Magdi vaníliafagyival tálalta nekünk és én is azzal szoktam...

2009. március 1., vasárnap

Párolt káposzta

Egy nagyon egyszerű étel, biztosan mindenki ismeri.Én csak télen csinálom, úgyhogy ebben a szezonban ez az utolsó:-)
Egy közepes fej lilakáposztát vékonyan felszelek, lehet reszelni is, a torzsáját kivágom előtte, finom csemege arra járó apukáknak.
Két fej hagymát 5 ek. olajon megpárolok, erre rádobom a káposztát. Ízesítem 2 ek ecettel, sóval és cukorral ízlés szerint meg egy kis őrölt köménnyel, szintén ízlés szerint. Fedő alatt közepes lángon kb. fél óra alatt készre párolom. Sajnos nálunk a gyerekek nem szeretik, pedig mutatós is meg finom is. Ma pl. krumplipüréhez ettük rántott mindenfélével.

2009. február 27., péntek

Alverde

Mostanában fedeztem fel a DM Alverde termékcsaládját. A nagy kedvencem a körömvirágos hónaljdeo. Isteni az illata, nincsen benne semmi alkohol, mesterséges színezék, illat, mégis alig várom minden reggel, hogy használhassam. Vagy tán pont ezért:-) 680 Ft volt az ára. Használom még az olívás tusfürdőt, sampont, a fehér teás hajbalzsamot, a jázminos testápolót, szemránckrémet és van pár sminkkellékem is.

2009. február 26., csütörtök

Bárányhimlő

Két hét alatt mindhárom gyerekemen végigment, íme a tapasztalataim:
A lappangási ideje kb. két hét. Előtte nagyon nyűgösek, elesettek voltak, kis hőemelkedés, kis nátha, kis hasmenés. 3-4 nappal az igazi, nagy pöttyök megjelenése előtt apró, tűszúrásnyi piros foltocskák voltak szerteszét a testükön.
Mikor bedurrantak (nagyok és vörösek lettek) a pöttyök, akkortól viszkettek nagyon. Aloe Firsttel spricceltük. Különben homeógolyókat kaptak, az alábbiak szerint:
rus toxicodendron CH 15 az első három nap 3x5 golyó, a második három nap 2x5 golyó és a harmadik három nap 1x5 golyó. Ha csúnya hegesedés jelei mutatkoztak volna még adtunk volna nekik antimonium tartaricumot, 5CH-sat, kétszer egy nap. De erre nálunk nem került sor. Kivezető szernek, általános regenerálódásra a chinát kapták (China rubra 15CH, napi egyszer 5 golyó, 5 napig)
Sajnos nálunk beigazolódott az, amit sokan mondtak, sok helyütt olvastam: az első gyerek, aki megkapta volt a legkevésbé himlős (bár az se volt semmi...), aztán most a harmadik NAGYON durva!!! Vagyis erősödnek a tünetek családon belül a vírus terjedésével. Nem tudom, van-e erre valami tudományos magyarázat, de nálunk így volt. Pedig az orvosunk javaslatára ahogy az első gyereken kijött a himlő, a többieknek elkezdtük adni a rus toxicodendront, napi egyszer 5 golyót 5-ös CH-t. Azt reméltük ettől, hogy majd nem lesz olyan heves az egész. Hát, nem jött be, sajnos:-(
A nagyokat esténként szódabikarbonátos vízzel mosdattam, álltak a kád szélén, én meg lavórból, mosdókesztyűvel törölgettem át a kis testüket. Nagyon élvezték, főleg, hogy a végén a maradék vizet a nyakukba borítottam:-) A legkisebb ezt is nehezen tűri. Ő annyira de annyira hólyagos, hogy valószínűleg kihagyjuk az esti mosdatást, csak ahol nagyon muszáj, ott fogom áttörölgetni szegénykét. Nála a First se jött be, őt a Naturland hexacholoropheni tartalmú hintőporával gyógyítgatom, 2-3 óránként szórva az egész kis testére.
Míg a nagyoknak az jött be, ha szinte dunsztszerű melegben tengették himlős napjaikat, addig a kicsim a hidegtől lesz jobban, neki ugyanis jobban begyulladtak a hólyagjai. Úgyhogy az éjszakára az a tervem, hogy langyos vizes zuhanyzás után bevetem a mentholos hintőport is és ha az sem lesz elég, akkor a fehér rázófolyadékot (Suspensio zinci aquosa). Annyira erősen reagál a szervezete erre az egészre, hogy átbillent a mérleg nyelve: a tünetek csillapítása lett az elsődleges szempont, majd csak után serkentjük tovább a szervezet öngyógyító tevékenységét.

Biobarlang

Évek óta ettől a webáruháztól rendelek. Korrektek, korszerűek, minden van, amit mi használunk és amiért régebben hosszú köröket futottam különböző helyeken. Igaz rájuk a szlogen: Mindent egy helyen! De tényleg, a zöldségtől, husitól a Hauschka termékekig minden van náluk.

2009. február 25., szerda

Élesztő nélküli túrós pogácsa

Úgy is, mint életem első pogácsája:-)
25 dkg túró, 25 dkg margarin, 25 dkg liszt (én fele-fele finomlisztet és teljes kiörlésűt használtam). Ezeket összegyúrod, 3-4 órára hűtőbe teszed. Miután kivetted, kicsit átgyúrod, alaposan lisztezett deszkán egy cm vastagra nyújtod, szaggatod. A tetejét megkenheted paprikás tojássárgájával és már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. fél órára. Nagyon finom!
Hála érte Polcz Alainnek (Főzzünk örömmel c. szakácskönyv) és Eri barátnőmnek a szakértő telefonos segítségért:-)

DM-Nature mosogatótabletta

Andicsi hívta fel rá a figyelmemet, hogy itthon is kapható, kipróbáltam, nagyon szépen mosogat. Ha nem is teljesen bio, de környezet barátabb, mint a nagy átlag és nagyon jó áron van, 750 Ft 30 db, ha jól emlékszem.

Indulás!

Sok mindent eszünk, iszunk, veszünk, olvasunk, látunk, kipróbálunk. Gyógyítunk így, meg úgy, kötünk ebből meg abból, főzünk ezt, meg azt, stb. Gondoltam, osszuk meg egymással a tapasztalatainkat, ezért lett ez a blog.
Jelentkezz te is blogírónak ide, ha van kedved leírni mindenféle tapasztalataidat!