2009. március 12., csütörtök

Rizsfelfújt/rizskoch, rizskók:-)

Ha tehetném, igazából ilyen konyhát vezetnék. Az Ági által leírt ételek teljesen megfelelnek az igényeimnek, az ízlésemnek. Sajnos, mivel a családom többi tagja másfelé tendál, nem tudom egy az egyben koppintani a fenti blogban megjelent recepteket, helyette zsonglőrködöm. Próbálok egészséges, de a hagyományos konyha kedvelőinek is megfelelő ételeket főzni, sütni. Lassan kialakul a repertoárom és ahogy gyűjtögetem a receptjeimet döbbenten vettem észre, hogy leginkább azok az ételek kerülnek az asztalunkra, melyekkel imádott szuperszakács Nagymamám jóltartott bennünket gyerekkoromban.
Na, a rizskók is egy ilyen étel. (Nagyikám így hívta, ha írta volna, biztosan így írta volna, nem flancolok én se:-)
Hozzávalók egy 5 tagú, eléggé nagy étkű családnak:
50 dkg rizs
fél l tej
8 dkg vaj
16 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
egy citrom reszelt héja
8 tojás
csipetnyi só
a tálaláshoz lekvár
Megfőzöm a riszt, én pont úgy, ahogy a tejberizst szoktam: beleteszem a vajat, a sót és annyi vizet, ami ellepi. Mikor ez a víz elfőtt, hozzáadom a tejet és a vaníliás cukrot, megvárom, míg abban jól megpuhul. Ezt nem édesítem, hanem a tojások sárgáját kikeverem a cukorral és a citromhéjjal. A fehérjéből kemény habot verek, az egészet összekeverem és sütőpapírral bélelt jónagy tepsibe öntöm. 200 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütöm. Még melegen felkockázom és folyós lekvárokkal- kinek melyikkel ízlik- tálalom. A képen a saját szilvánkból főtt szilvalekvárral látható.
A rizskók hozzávalói könnyen beszerezhetőek biováltozatban is, a SPAR-ban pl. mind van, talán vaníliás cukor nincs csak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése