2009. március 21., szombat

Fülfájás

Éjszaka a kislányunk (6 éves) fülfájásra ébredt. Nagyon egyértelműek voltak a tünetek: tegnap délutánra nagyon bedugult az orra, az arcürege is és bármennyire fújtuk, semmi nem jött belőle. Ilyenkor egy -sok segítséggel (baráti, orvosi) összerakott- kezelést alkalmazunk nála. Így:
A fülfájás csillapítására éjjel fél háromkor hagymapakolást készítettem. Már nagyon régóta tudom, hogy ez jó fülfájásra, de nagyon bonyolultnak hittem az összeállítását. Pedig nem az: hagymát apróra felkockázok és belerakom egy gézhengerbe, olyanba, amit az ujjakra lehet húzni, abból is a legvékonyabb fajtájúba. Ezt a hengerkét berakom a füle mögé, végig a fül vonala mellett úgy, hogy a végével tulajdonképpen bedugom a fülét. Ezt a hengerkét rögzítem jó szorosan sállal, aztán kendővel is. A lényeg, hogy a hagyma igen hasznos illóanyagai jó meleg dunsztban járják át a kis fület. Ebben aludt, reggelre a fülfájás elmúlt.
Mivel az arcüregben lerakódott ezmegaz még mindig nem ürült, sós vízzel inhalálni kezdtünk. Forraltam egy nagy fazék vizet, beleöntöttem egy adag (kb. 10 evőkanál) sót, sátrat építettünk és a kis beteg beült alá. Kértem, hogy az orrán át sokat lélegezzen, aztán kb. 10 perc után orrszívó porszívóval eszméletlen mennyiségű ezmegazt szívtunk ki az arcüregéből, orrából, meg ki tudja még honnan. Ugyanezt az inhalálós menetet este megismételtük, hasonló sikerrel.
Napközben háromszor fújtam az orrába Delufen homeopátiás orrsprayét, a fülébe reggel és este Otidolo homeopátiás fülcseppet csepegtettem, itt biztosan kaphatóak, de lehet, hogy máshol is.
Ezt a kúrát addig ismételjük, amíg ki nem ürül minden, aminek ki kell. A hagymapakolást csak akkor alkalmazzuk, ha újra fájna a füle.

11 megjegyzés:

márta írta...

Hogy ez milyen jó kis blog lett! Nagyon élvezetes olvasni...

BKata írta...

:-) Ha van kedved neked is tapasztalatokat megosztani, adok jelszót, írhatsz bele te is! Arra gondoltam, minél többen írjuk, annál hasznosabb és érdekesebb lesz.

márta írta...

Köszi, feltétlenül szólok, ha eszembejut megosztanivaló tapasztalat. :)

agnes írta...

na, ez nálunk most először volt aktuális kérdés.
Amikor csak kicsit fájt neki, akkor meleg, kamillával töltött párnát tettem Szonja fülére (két tányér között, gőz felett melegítve), aztán este a hagymát, így, ahogy írtad, közben a weleda Levisticum cseppeit kapta egész nap 3 óránként.
Éjjel borzalom volt, annyira sírt, azt hittem, sosem alszik el, nagyon fájt neki, reggelre pedig úgy ébredt, hogyegyáltalán nem érzékeny, viszont kifakadt belülről a gyulladás és kifolyt.
Úgy tűnik, túl van rajta, bár nem szeretném elkiabálni:)

és tényleg nagyon jó ötlet volt ez a blog;)

BKata írta...

Nálunk is vannak extrák, majd este igyekszem leírni újabb füles kalandjainkat:-) Örülök, hogy jobban lett Szonja!

Eszter írta...

Nálunk most középfül gyulladás van, gondoltam begyűjtöm ezeket a jó kis hasznos infókat, hogy legközelebb rögtön tudjam alkalmazni, mert most sajnos antibiotikumot szedünk.
Nem találok sehol részleteket a fülcseppről, biztos hogy így hívják? :)

Unknown írta...

Hali! Nekem nagyon fáj a fülem, köszi a tanácsokat .. és megyek is és kipróbálom a hagymásat. :)

Unknown írta...

Szia! Az én kisfiam 6 éves, most éjszaka nagyon fájlalta a fülét, kipróbáltam a hagymás dunsztolást és már 10 perc múlva mondta, hogy már alig fáj neki...;) Nagyon köszönöm ezt a tippet! Nagyon jó ez a blog! :):)

Unknown írta...

Hálás köszönet a bejegyzésért! Kislányunk kb. 10 perc után azt mondta, hogy nem nem fáj a füle, majd további 2 perc után újra sírt, hogy csípi a fülét a hagyma mindenhol. Levettem a hagymát, fújtam a fülét és újabb 5 perc után elaludt. Persze mindez nálunk is éjszaka történt. Most már egy órája alszik a 6 éves kislányunk és reménykedem, hogy reggelig így is lesz. Még egyszer köszönöm!

BKata írta...

Örülök, hogy használ ez a remek praktika! Még annyit írnék, hogy bár az első 7 év nekünk nagyon nehéz volt a kislányunkkal, végigcsináltuk antibiotikum nélkül. Most már lassan 10 éves lesz és két éve tünetmentes. Egy-egy nátha van csak, de szépen ürül az orra, a füléig (lekopogom) nem jut el a fertőzés:-)) Kitartást mindenkinek, megéri!

ZUTEMA írta...

Sziasztok!
Bár én nem itt olvastam róla először, de ez a hagymás tényleg nagyon jó! Tekla reggel óta sírt, baráti telefonos segítség után ráraktam a hagymát. Akkor persze visított, most édes deden, nyugodtan alszik. Én a hagyma előtt kicsivel egy csepp kövirózsát is csepegtettem neki. Azt mondják az is nagyon jó. Üdv! Jobbulást mindenkinek!

Megjegyzés küldése